Asistent u nastavi

U cilju da se i djeci s poteškoćama u razvoju omogući što kvalitetnije obrazovanje i integracija u redovni sustav odgoja i obrazovanja pokrenut je projekt Asistent u nastavi.

Asistent u nastavi u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, oblik je podrške učenicima s poteškoćama u razvoju koji su uključeni u redovan sustav odgoja i obrazovanja.

U redovnom programu obrazovanja, učitelj, nastavnik ili profesor u razrednom odjeljenju koji pohađa dijete s poteškoćama u razvoju mora biti dodatno educiran, mora pokazati dodatan trud, motiviranost i senzibiliziranost kao i strpljivost.

Asistent u nastavi može postati osoba sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem koja je prošla dodatnu edukaciju i, što je najvažnije, osoba koja ima sklonost za obavljanje ovog specifičnog posla. Njegova uloga je da izravno radi s učenicima s poteškoćama u razvoju 4 sata dnevno, 5 dana tjedno, ukupno 20 sati tjedno, a njegovi zadaci su specifično određeni, jer se prije svega vodi računa o specifičnim potrebama i realizaciji individualnog programa za svakog pojedinog učenika.

– Uključivanjem djece sa poteškoćama u razvoju u redovne škole postiže se:

•  socijalizacija djece sa poteškoćama u razvoju
  •  integracija djece sa poteškoćama u razvoju
  •  bolji stav učitelja prema integraciji djece sa poteškoćama u razvoju
  •  odrastanje djece sa poteškoćama u razvoju
  •  u prirodnoj okolini
  •  prihvaćanje različitosti
  •  razvoj tolerancije
  •  hrabrost u traženju i primanju pomoći od drugih
  •  razvoj kompletne ličnosti
  •  jačanje osobnosti djece sa poteškoćama u razvoju
  •  jačanje odnosa JA MOGU…

Uz pomoć Udruge Sunce, u suradnji s lokalnim zajednicama Gradom Makarska, općinama Brela i Tučepi, te Županijom Splitsko-Dalmatinskom, čak 14-orici školaraca s područja Makarskog primorja olakšano je savladavanje školskih zadataka, njihovi učitelji su dobili adekvatnu pomoć, a sva djeca u razrednom odjeljenju mogu lakše savladati kurikulum.

Ukoliko smatrate da bi i Vaše dijete moglo biti korisnik ovog projekta javite nam se!