O nama

Udruga osoba s invaliditetom “SUNCE” je društvena, humanitarna, nevladina, nestranačka, neprofitna dobrotvorna udruga građana, koja djeluje na području grada Makarska i općina Makarskog primorja.

Osnovana je 24. lipnja 1994.godine.
Udruga Sunce član je Mreže osoba s invaliditetom Dalmacije, Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Članica smo i Lokalne akcijske grupe Adrion.

Članovi udruge su djeca s poteškoćama, mladi ljudi s različitim oblicima invaliditeta, a od nedavna i sve osobe s invaliditetom s područja Makarskog primorja.

Od samog osnutka Udruga “SUNCE” je jedna od najvažnijih i najpoznatijih udruga na području Makarskog primorja, i stoga nas posebno veseli svaki naš pomak, ma koliko malen bio, kojim smo uspjeli naše sugrađane potaknuti da pobijede predrasude prema osobama s invaliditetom.

Uspjeh smo ostvarili na mnogim poljima, te smo pomaknuli, ne samo arhitektonske barijere, nego i granice razmišljanja.

Naši mali sugrađani s poteškoćama u razvoju ne moraju poput prijašnjih generacija biti uskraćeni za uspomene iz vrtića ili zbog školovanja nakon svakih školskih praznika iznova doživljavati traumu odvajanja od svojih najdražih. Oni imaju priliku sa svojim vršnjacima pohađati redovne predškolske ustanove i školovati se u rodnome gradu, pohađajući redovan (prilagođeni) nastavni program ili područno odjeljenje centra Juraj Bonači iz Splita.
Osobito smo ponosni na činjenicu da su danas gotovo sva djeca s poteškoćama integrirana u redovne vrtiće i škole uz pomoć asistenata u nastavi, a da punoljetne poslovno sposobne osobe s invaliditetom imaju pomoć i podršku osobnih asistenata.

No pred nama su i novi izazovi. Želimo osigurati podršku svim oblicima rehabilitacije i integracije djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Želimo osobama s invaliditetom pomoći u zapošljavanju, samostalnom stanovanju, te prije svega omogućiti i ostvariti sustav u kojem će osobe s invaliditetom moći djelovati po principu samozastupanja.

 

BROJ ŽIRO RAČUNA ZA DONACIJE:
Svoje donacije možete uplatiti na naš žiro račun u Zagrebačkoj banci:
IBAN: HR8223600001101232813