Osobni asistent

Osobni asistent

2006. godine pokrenut je pilot-projekt osobnog asistenta, te uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, a na sreću 7 osoba sa invaliditetom sa područja Makarskog primorja, projekt je još aktivan.

Udruga Sunce, kao član nacionalnih saveza osoba s invaliditetom, je uključena u provedbu projekta osiguravanja podrške osobnih asistenata za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, te je od samog početka je aktivno sudjelovala i u ovom pilot- projektu; prijavljivala je korisnike, te sada predstavlja vezu između Ministarstva i korisnika.
Korisnici osobnog asistenta mogu biti sve poslovno sposobne osobe starije od 18 godina sa najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta (osobe sa tjelesnim oštećenjem, gluhe, slijepe, gluhoslijepe osobe) kojima je potrebna pomoć u obavljanju poslova kao što su:

* osobna briga,
          – higijena pomoć pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet,
          – odijevanje i svlačenje,
          – pomoć pri hranjenju i piću,
          – pripremanje obroka,
          – davanje lijekova,
* pomoć pri sitnim kućnim poslovima (pospremanje stola, papira, knjiga, časopisa, dodavanje pomagala, pri listanju knjige, pisanju, održavanju prostorija),
* obavljanje kupovine,
* pomoć prema fizičkim potrebama (transfer krevet – kolica, pomoć pri telefoniranju i sl.),
* obavljanje administrativnih poslova – odlazak liječniku (uputnice, doznake, recepti), odlazak u      banku, poštu, dostava i podizanje razne dokumentacije,
* pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije te pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima

Pravo na usluge osobnog asistenta može se ostvariti preko udruge i to na način da udruga prijavljuje potencijalnog korisnika ove usluge slanjem svog projekata na natječaj za prijavu projekata „osobnog asistenta“ koji raspisuje nadležno ministarstvo te pod uvjetom da se odbore sredstva u tu svrhu.

Svakom se korisniku može odobriti najviše 20 sati asistencije tjedno (80 sati mjesečno). Osobnog asistenta može samostalno izabrati sam korisnik ili uz posredovanje udruge, osobni asistent mora biti osoba sa završenom osnovnom i srednjom školom i mora biti nezaposlena.

Ukoliko smatrate da bi i vi mogli biti korisnik ovog pilot projekta javite nam se i rado ćemo vam pomoći i olakšati vam život.