ABR terapija u Suncu

Makarska Udruga osoba s invaliditetom Sunce organizirala je prošlog tjedna  u prostorijama udruge, na adresi Marka Marulića 5 u Makarskoj, edukaciju o novom pristupu rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju pod nazivom Advanced Biomechanical Rehabilitation ili ABR.

Predavanje “Uvod u ABR metodu – inovativni pristup rehabilitaciji osoba s teškoćama“ održano je u ponedjeljak , 31.03. pred više od 20 zainteresiranih fizioterapeuta i isto toliko roditelja. Ovo je prvo predstavljanje ABR metode u regiji, a po iskazanom interesu Makarska udruga mogla bi postati centar obuke za roditelje od Metkovića do Splita, kaže gospodin Slobodan Vujasić, međunarodni ovlašteni ABR instruktor iz Beogradskog Centra za alternativna liječenja.

ABR metoda razvija se u posljednjih 10 godina, razvio ju je ruski matematičar Leonid Blyum. Metoda se bavi najviše cerebralnom paralizom, ali i drugim bolestima i stanjima koje za posljedicu imaju motorički deficit (bolesti vrata i kralježnice, posljedice moždanog udara i druge teškoće).  Metoda je ne invazivna, od djeteta ne zahtijeva nikakav napor. Remodeliranjem mekih tkiva postiže se rekonstrukcija mišićno-skeletne strukture koje se automatski pretvara u poboljšanje motoričke funkcije.  Najkraće rečeno ABR djeluje na jačanje slabih vezivnih tkiva  i povećava njihovu sposobnosti da nose težinu tijela. Zamišljena je i koncipirana tako da teoriju i praksu ove metode nauče i prakticiraju roditelji u svom domu pa je nastavak boravka gospodina Vujasića bio posvećen intenzivnim individualnim konzultacijama. Roditelji su savjetovani na koji način kroz kućni ABR program mogu unaprijediti proces rehabilitacije svoje djece. Ocjene roditelja koji su prošli individualne konzultacije su odlične i možemo očekivati da će se u makarskoj udruzi Sunce već krajem rujna organizirati prvi ABR tečaj u ovoj regiji.

Odgovori