INICIJATIVA 16 UDRUGA OSI ZA ZAŠTITU ZNAKA PRISTUPAČNOSTI

Svaka osoba s invaliditetom koja ima pravo koristiti parkirališno mjesto za OSI bar jednom se našla u situaciji da mora parkirati svoj automobil na nepristupačnom mjestu jer je parking za OSI zauzela osoba koja na automobilu ima znak pristupačnosti ali za koju ubrzo otkije da uopće nije teško pokretna ili čak nema ni teža tjelesna oštećenja.
Tekst inicijative donosimo u cijelosti: PREDMET: ISKAZANO NEZADOVOLJSTVO ZBOG NEPOSTOJANJA SUSTAVNE ZAŠTITE OSOBA S INVALIDITETOM PROTIV ZLORABE ZNAKA PRISTUPAČNOSTI
Poštovani,
predstavnici dolje navedenih udruga zainteresirani za djelotvoran rad Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske jednoglasno zaključuju da za vrijeme dosadašnjeg mandata ministra zdravstva Milana Kujundžića nije iskazan interes za boljitak ciljane skupine u smislu osiguranja preduvjeta za uspostavljanje sustavne zaštite protiv zloporabe znaka pristupačnosti te se ministar oglušio na višekratna upozorenja i zamolbe da se započne rješavanje tog gorućeg problema na području čitave Republike Hrvatske, koji osobama s invaliditetom onemogućava mobilnost. Zbog nepostojanja sustavne kontrole korištenja znaka, kontrole se provode sporadično, tj. jedino u slučajevima kada ih iniciraju same udruge osoba s invaliditetom, što se događa jako rijetko tako da u većini gradova takve inicirane kontrole nije bilo godinama. Upravo iz tog razloga ne čudi bujanje broja krivotvorenih, fotokopiranih i skeniranih znakova (koji nisu zaštićeni ni najobičnijim hologramom kojeg je stari znak imao), kao ni neovlašteno korištenje od strane osoba koje nisu vlasnici ZP (članovi obitelji i sl.). Bez sustavne zaštite protiv zloporabe osobama s invaliditetom priječi se nesmetano kretanje, a time se negira ustavno pravo slobode kretanja te ustavna obaveza Republike Hrvatske da posebnu skrb vodi o osobama s invaliditetom i njihovom uključivanju u društveni život, što smatramo neprihvatljivim.
Također smatramo nedopustivim da se ništa nije uradilo u smjeru provođenja sustavne zaštite protiv zloporabe znaka pristupačnosti već punih 10 godina od datuma stupanja na snagu Pravilnika, iako je u tom smislu u niz navrata traženo djelovanje i posljednjeg ministra Kujundžića, te unatoč tome što Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom već 5 godina za redom bez uspjeha upozorava na nedostatke hrvatskog EU znaka pristupačnosti.
Ovo je nešto što se tiče apsolutno svih – i vojnih i civilnih osoba s invaliditetom te ujedno svih poreznih obveznika koji trpe štetu zbog nenaplate parkinga osobama koje zlorabe znak i besplatno se parkiraju
Budući da od nadležnih ministarstava (MIZ, MUP, MPPI) nismo dobili nikakav konkretan prijedlog oko kojega su se druga dva ministarstva usuglasila, ovim obraćanjem predlažemo:
1. Prebacivanje nadležnosti s Ministarstva zdravlja na Ministarstvo mora budući da je na temelju članka 40. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine«, broj 67/08) ministar zdravstva i socijalne skrbi UPRAVO UZ suglasnost ministra mora, prometa i infrastrukture donio Pravilnik o ZP 2008. g.
2. Izmjenom zakona omogućiti da se provjera načina korištenja znaka, osim na način da je kao do sada provodi policija, može vršiti na način koji to odrede jedinice lokalne samouprave (ukoliko to žele) po uzoru na Veliku Britaniju koja je, provodeći svoj Blue Badge Scheme za pojačanu kontrolu ZP od 2013., ovlastila „enforcement officers“ (što bi bilo ekvivalentno našim prometnim redarima) da vrše provjeru legalnosti korištenja ZP čime bi se smanjio pritisak na policiju, a što je logičan slijed budući da je izražena intencija MUP-a da promet u mirovanju u potpunosti kontroliraju prometni redari jedinica lokalne samouprave.
3. Hitnu izmjenu Pravilnika o ZP, time ujedno izmjenu izgleda znaka i sigurnosne zaštite istog budući da znak nije na nikakav način zaštićen od kopiranja/skeniranja što je totalni nonsens.
4. Osigurati registar osoba s invaliditetom s pravom na znak pristupačnosti na nivou Republike Hrvatske, kao i upisnik o izdanim znakovima pristupačnosti u elektroničkom obliku putem centralnog registra koji bi olakšao sustav kontrole korištenja izdanih znakova i omogućio uvid u podatke tijelima zaduženim za nadzor korištenja znaka pristupačnosti.
Slijedom navedenog, pozivamo vas na zajednički sastanak između predstavnika ministara i državnih tajnika nadležnih ministarstava, te predstavnika ove inicijative koji bi se održao kroz idućih mjesec dana u Splitu, na kojemu biste nas izvijestili o hodogramu, tj. konkretnim koracima koje planirate poduzeti. Vjerujemo da kada odredite datum sastanka da će se istom rado odazvati i predstavnici Grada Splita, Split parkinga te Odjela za sigurnost prometa SDŽ, s kojima ostvarujemo iznimno kvalitetnu suradnju.
Svojim upornim inzistiranjem na ovoj temi želimo vam pokazati koliko smo ozbiljni u svojoj težnji s ciljem ostvarivanja civilizacijskih tekovina i u ovom smislu (po uzoru na druge države članice EU), od kojih ne mislimo odustati.
Budući da se ovom slučaju radi o povredi ustavnog prava, vjerujemo, kada vidite koliko nam je stalo, da se ovaj put nećete imati srca oglušiti na poziv 16 udruga OSI Republike Hrvatske.
Od vas očekujemo da nas kroz idući tjedan (do 22.6.2018.) informirate o datum sastanka, s tim da predloženi sastanak bude u roku od mjesec dana (do 13.7.2018.). Ukoliko vaš odgovor i ovaj put izostane bit ćemo primorani obratiti vam se putem medija.
S poštovanjem,
Inicijativa udruga OSI Republike Hrvatske
UDRUGE:
1. UDRUGA TOMS TROGIR
2. UDRUGA MOJE DIJETE SOLIN
3. UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SUNCE
4. DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE SPLIT
5. UDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA SDŽ
6. UDRUGA DRAVET SINDROM HRVATSKA
7. UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SVETI BARTOLOMEJ KNIN
8. UDRUGA OSI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE
9. UDRUGA SRCE
10. DRUŠTVO TJELESNIH INVALIDA GRADA RIJEKE
11. DRUŠTVO OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM MEĐIMURSKE ŽUPANIJE
12. UDRUGA KOLIBRIĆI
13. UDRUGA ANĐELI
14. UDRUGA HVIDR-a SPLIT
15. UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SPLIT
16. PLIVAČKI KLUB „CIPAL“

Odgovori