ODRŽANA JE ZAVRŠNA KONFERENCIJA O PROJEKTU “ZAŽELI SUNCE”

U srijedu, 24.8.2021., u hotelu Osejava održana završna konferencija s evaluacijom u projektu Zaželi Sunce, u sklopu programa zapošljavanja žena Zaz- Faza II, sufinanciranog sredstvima ESF.  

Ugovor za projekt ZAŽELI SUNCE je potpisan 15.07.2020.g.

Cilj projekta je bio zapošljavanje ciljane skupine,nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a,s naglaskom na teže zapošljive skupine u lokalnoj zajednici za radno mjesto RADNICA NA POSLOVIMA PRUŽANJA POMOĆI I PODRŠKE STARIJIM I NEMOĆNIM.

Realizacija projekta je uključivala 4 bitna elementa: Zapošljavanje, socijalno uključivanje, obrazovanje te upravljanje projektom.
Naši partneri u projektu su bili Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Split i Centar za socijalnu skrb Makarska.
Vrijednost projekta je 1.114.360,00 kuna.

Krajnji korisnici ovog projekta su bile starije osobe (osobe u dobi od 65 godina i više) i/ili nemoćne osobe, pri čemu im ista usluga nije već osigurana iz sredstava Državnog proračuna ili drugog javnog izvora.  Projekt je morao uključivati najmanje 80 krajnjih korisnika, a kroz naš projekt do sada je prošlo 115 korisnika.

Specifični ciljevi ovog projekta su briga i njega krajnjih korisnika kojima je potrebna pomoć u svakodnevnim aktivnostima kao  sto su:
ORGANIZIRANJE PREHRANE – dostava namirnica, pomoć u pripremi jela
KUĆNI POSLOVI – održavanje čistoće životnog prostora, pranje i glačanje rublja
POSREDOVANJE U OSTVARIVANJU RAZNIH PRAVA – dostava lijekova, kontaktiranje s liječnikom, obavljanje plaćanja računa i sl., ostali poslovi u nadležnim  institucijama
PSIHOSOCIJALNA PODRŠKA – razgovori i druženja te uključivanje u društvo pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima, šetnje
OSOBNA HIGIJENA – pomoć pri svlačenju i oblačenju, briga o higijeni i osobnom izgledu
Znači sve ono što krajnji korisnik nije u mogućnosti obaviti sam.

Važno je napomenuti da smo nastavili pružat usluge krajnjim korisnicima i u vrijeme postroženih mjera nacionalnog i lokalnog  Stožera civilne zaštite u borbi protiv virusa Covid19 pri čemu smo se strogo držali propisanih epidemioloških mjera.

Našle zaposlenice su također tijekom ugovora od 12 mjeseci bile obavezne pohađati i završiti  jedan  od ponuđenih programa obrazovanja / osposobljavanja.
Provođenje edukacije za zaposlene žene povjerili smo Pučkom otvorenom učilištu PRIZMA iz Zadra. Žene su uspješno završile i položile završne ispite te su sada konkurentnije na tržištu rada.

Tijekom cijelog projekta brinuli smo se za promidžbu i vidljivost projekta u zajednici. Izradili smo majice, platnene vrećice, kemijske olovke s logoima „Zaželi Sunce“ i ESF jer bilo je jako važno da se vidi da je projekt financiran europskim sredstvima i svaka utrošena lipa morala se opravdati.

Projekt „Zaželi Sunce“ je hvale vrijedan i potreban cijeloj Makarskoj rivijeri. Njenim starijim stanovnicima, osobama s invaliditetom ali i ženama koje su se zaposlile i osjetile se kroz ovaj posao i privatno korisno, ispunjeno jer danas je važno biti kao žena financijski neovisna s osjećajem vrijednosti, socijalne uključenosti a ovaj projekt im je to omogućio.

Nadamo se da će neke od njih možda i imati priliku nastaviti ovaj posao kroz projekt Grada Makarske ZAŽELI MAKARSKA.

Odgovori