PROJEKT PRISTUPAČNA MAKARSKA IDE DALJE

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je odluku o dodjeli sredstava za 29 projekata udruga u turizmu u ukupnoj vrijednosti od 628.489 €. Odluka je donesena temeljem provedenog Javnog poziva za sufinanciranje projekata udruga u turizmu u 2023.

Sredstva su dodijeljena u dva programska područja i to u području poticanja na razvoj karijere u turizmu za 17 projekata i u području poticanja razvoja pristupačnog turizma za 12 projekata, među kojima je i projekt „Pristupačna Makarska 2“, čiji nositelj je Udruge osoba s invaliditetom Sunce.
Ukupna vrijednost projekta je 18.707,14 eura.
Partneri u projektu su Srednja strukovna škola Makarska, Sveučilište u Splitu, Udruženje obrtnika Makarske i tvrtka Premis d.o.o., dok je JU Mara bila zadužena za prijavu projekta, a sudjelovat će i u samoj provedbi.

Projekt „Pristupačna Makarska 2“ nastavak je prethodnog uspješno provedenog projekta, također sufinanciranog sredstvima Ministarstva turizma i sporta u 2022.
U okviru projekta planirane su različite aktivnosti usmjerene mladim osobama s invaliditetom, učenicima pomoćnih zanimanja Srednje strukovne škole u Makarskoj i koji su nezaposleni, hotelijerima s područja Makarske koji se žele educirati o pristupačnom turizmu, ugostiteljima s područja Makarske, poslodavcima u turizmu te studentima Studija Hotelijerstvo i gastronomija.
Kao i prošle godine, glavna aktivnost projekta odnosi se na praktične radionice ugostiteljstva za mlade osobe s invaliditetom. Novost ove godine su praktične radionice keramike koje će voditi Tanja Šošić.

Aktivnost koja će izazvati zasigurno najveći interes ciljane skupine je studijski posjet hrvatskim destinacijama koje su primjer dobre prakse. Novina ove godine je i uključivanje studenata Studija Hotelijerstva i gastronomije, koji će se u okviru terenske nastave educirati o prijemu osoba s invaliditetom i koji će osmisliti i izraditi promidžbeni video o pristupačnom turizmu na području Grada Makarske. Osim radionica kojima je primarni cilj osposobljavanje mladih s invaliditetom, projekt planira i brojne edukacije za sve ciljane skupine.

Ministarstvo turizma i sporta posljednjih godina značajna sredstva ulaže u razvoj pristupačnog turizma, koji je istaknut kao prioritet u Strategiji održivog turizma do 2030., a projekt „Pristupačna Makarska“ istaknut je kao primjer dobre prakse u dosadašnjim promidžbenim i edukativnim događajima u organizaciji Ministarstva, na što smo posebno ponosni. Nadamo se kako ćemo i ove godine pridonijeti prepoznavanju grada Makarske kao destinacije koja razvija i njeguje turizam prilagođen osobama s invaliditetom, turizmu „bez barijera“ te kako ćemo projektnim aktivnostima pridonijeti razvoju ove važne tržišne niše koja je do sada na svim razinama bila zanemarena.