SUNCE JE U GRADU!

Udruga osoba s invaliditetom Sunce iz Makarske osnovana je 1994. godine i ove godine kroz razne projekte i događanja proslavili su dvadeset i pet godina djelovanja.

Foto – izložbom  „Sunce je u gradu“ organiziranom u suradnji s Udrugom Foton uz sufinanciranje Grada Makarske još jednom su se osvrnuli na protekle godine.

Foto izložba povodom 25 godina rada i djelovanja Udruge “Sunce” pokazuje aktivnu integraciju članova udruge u lokalnu zajednicu: u slobodnom vremenu, u radu, obrazovanju, sportu, zabavi, u druženju… Žele svoje aktivnosti  širiti i dalje: stvarajući uvjete za potpunu inkluziju u svim segmentima života zajednice.

Zahvaljujući fotografijama prisjetili smo se početaka rada Udruge Sunce čiji su osnivači su roditelji djece s teškoćama u razvoju koji su svojoj djeci i drugoj djeci sa sličnim problemima s područja Makarske i makarskog primorja htjeli osigurati kvalitetno obrazovanje i život u njihovoj lokalnoj zajednici, bez trauma odlaska od obitelji i kuće u ranoj dječoj dobi zbog školovanja.

Izložene fotografije pokazuju da su u tome i uspjeli jer zahvaljujući naporima i Udruge Sunce djeca s teškoćama u razvoju završavaju osnovnu i srednju školu u svom mjestu uz pomoćnike u nastavi, osobe s najtežim invaliditetom aktivno sudjeluju u sportskim aktivnostima, prisustvuju kulturnim zbivanjima, zaposlene su i žive punim plućima uz osobne asistente.

Predsjednik Udruge Robertino Glavičić u pozdravnom govoru na otvaranju izložbe prošlog petka u Makarskoj galeriji „Antuna Gojaka“ posebno je istaknuo entuzijazam malobrojnih djelatnica „Sunca“ koje uspijevaju provesti  sve planirane aktivnosti u djelo, razmišljajući često i nekoliko koraka unaprijed.

Zahvalio je svima koji svih ovih godina, svatko na svoj način podržavaju Sunce, između ostalog lokalnoj vlasti Makarske i općina makarskog primorja, djelatnicima PO Coo Juraj Bonaći, medijima, donatorima, volonterima i članovima kojima je najljepši dar za ovaj jubilarni rođendan napredak u projektu Kuća Sunca čiji se obrisi konačno konkretnije naziru.

Izložba ostaje otvorena od 15. do 22.studenog 2019. godine.

Odgovori