Povijest

Udruga Sunce osnovana je 24. lipnja 1994. godine u Makarskoj pod nazivom Udruga roditelja djece sa smetnjama u razvoju  Sunce. S primarnim ciljem da zadrže svoju djecu u roditeljskom domu i spriječe njihov odlazak u  institucije, grupa roditelja: Ivana Baković, Palmina Borić, Ivica Domjan, Marija Grčić, Srđana Kržanić, Jelenka Lalić,  Željka Mijačika, Matilda Rakić, Stela Rajić i Mira Stojčevski, udružila se u udrugu uz pomoć i podršku međunarodne humanitarne udruge Handicap koja je djelovala u Makarskoj u vrijeme domovinskog rata. Mamama su pomogli stručnjaci: psihologinje Mirela Grbić i Marica Garmaz, defektolog – učitelj Ognjen Vela. Uz pomoć grada Makarska i Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce udruga dobiva na korištenej prostor u ulici Kralja Petra Krešimira IV broj 9 u Makarskoj – nepunih 70 m2, kojima je kasnije pridodano i dodatnih 30 m2 radionice «stambenog». Udruga tada okuplja 20-tak članova  s njihovim obiteljima.

U ovom prostoru, nakon pola godine, Udruga ulazi u partnerstvo s Centrom Juraj Bonači iz Splita koje otvara Područno odjeljenje Makarska. Odjeljenje raste od početnih 7 do 18 korisnika.

Nakon više od 10 godina rada udruga konačno dobiva novi dodatni prostor od 100 m2 u ulici Marka Marulića 5 u Makarskoj, zahvaljujući donaciji gospodina Svetimira Gadže koju je Grad Makarska dodijelila našoj udruzi na korištenje. U početku je ovaj prostor koristilo i Područno odjeljenje centra Juraj Bonači, ali od školske godine 2012./2013. odjeljenje se vraća u stari prostor. Udruga prelazi s tajništvom i radionicama u novi prostor gdje nas i sada možete pronaći: Marka Marulića 5 u Makarskoj!

Udruga se u svom djelovanju okreće i osobama s najtežim oblicima tjelesne invalidnosti i pokreće projekt Osobnih asistenata koji traje već 7 godina i danas osigurava 4-satnu asistenciju u obavljanju svakodnevnih poslova za 7 osoba s najtežim invaliditetom…  Zahvaljujući i djelovanju naše udruge, otvaraju se vrata integraciji djece s poteškoćama u redovne osnovne škole pa udruga podržava i projekt Asistenta u nastavi . Asistenti su danas osigurani, u suradnji s lokalnom zajednicom, za čak 14 djece na području Makarskog primorja.

Brojni su projekti kojima je udruga u partnerstvu s lokalnim zajednicama, društvenim institucijama i drugim udrugama tijekom ovog vremena gradila svoje kapacitete i zahvaljujući kojem iskustvu kreće u pružanje novih socijalnih usluga kako bi osigurala primjerenu kvalitetu života osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima. Jedan od snova koje se nadamo ostvariti u skoroj budućnosti je san zvan Kuća Sunca, centar za rehabilitaciju i edukaciju, te jedinice samostalnog stanovanja za osobe s invaliditetom na našem području.