IZVJEŠTAJ O RADU UDRUGE U 2012. GODINI

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SUNCE
Kralja P. Krešimira IV br 9, 21300 Makarska

2012. je bila relativno uspješnu godina za Udrugu Sunce. U okruženju opće krize  pozitivno poslovanje (827.837,00 ukupni prihodi, ukupni rashodi  710.233,00 kn) te  zadržavanje pune zaposlenosti (4 stalno zaposlenih, te 5 na određeno vrijeme) smatramo dobrim rezultatom.

Udruga je i prošle godine nastavila s  realizacijom projekata Osobnog asistenta  za 7 osoba s najtežim tjelesnim invaliditetima. Ovaj projekt u godišnjoj vrijednosti od 330.000,00 kuna provodimo već  5 godinu u suradnji s ministarstvom socijalne politike i mladih i od ove godine potpisali smo nastavak  prvi put kao 3-godišnji program. Kroz projekt smo zapošljavali ukupno 12 teže zapošljivih osoba, a trenutno je, od 7 zaposlenih ososbnih asistenata,  1 na Ugovor o djelu, a 1 asistentica je dobila na neodređeno vrijeme nakon 3 godine rada. Mislimo da projekt ispunjava svoju funkciju olakšavajući život kod najtežih invalidnosti, ali nam je žao što svi ovi naši članovi nisu iskoristili asistente ne samo za pomoć u kući već i za aktivnije uključivanje u život.

Također nastavljamo s projektom Asistenta u nastavi za školarce makarskog primorja u vrijednosti od 190.000,00 kuna od Ministarstva socijalne politike i mladih, čime financiramo 6 asistenata već 2. godinu. Trenutno na području makarskog primorja imamo čak 14 asistenata, od kojih 8 financiraju općine i Grad Makarska. Ovo zapošljavanje ide preko osnovnih škola, a mi samo vršimo transfer sredstava.  Projekt ocjenjujemo vrlo uspješnim i velikom podrškom uključivanju djece s teškoćama u redovne škole. Među prvima u Hrvatskoj imamo asistenta i u srednjoj školi.

Kao podršku ovom projektu odobren nam je i projekt  Mobilni stručni tim od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u vrijednosti od 55.000,00 kuna. Tim projektom ušli smo i u vrtiće na području makarskog primorja, kao i u područne škole koje sve kronično pate od nedostatka stručnog osoblja.

Kroz oba ova projekta postali smo ravnopravni partneri obrazovnim ustanovama na području makarskog primorja i zajedno dogovaramo lokalnu politiku rada s djecom s teškoćama. Zahvaljujući podršci udruge Sunce, sve ove ustanove lakše prihvaćaju djecu s teškoćama u svoje redovne programe. Zajedno nastupamo i zahtjevima da se ovaj projekt nastavi jer se trenutno ne zna tko će financirati nastavak projekta u sljedećoj školskoj godini jer Ministarstvo socijale ne želi više financirati asistente u nastavi, a Ministarstvo znanosti nije predvidjelo sredstva za tu namjenu. Pri tom je u Makarskoj kroničan nedostatak stručnih zaposlenika, pa se već niz godina traže logopedi i defektolozi.

Suradnja s Centrom Juraj Bonaći u protekloj godini bila je vrlo kritična: smanjenje broja djece dovelo je do preseljenja odjeljenja u stari neadekvatan prostor od samo 100 m2. Usprkos našim prosvjedima i sastancima s vodstvom centra nismo uspjeli mnogo napraviti. Troje zaposlenih „pokrivaju“ svih 14 upisane djece,  te 5 povremenih, pa je obrazloženje ravnateljice da 1 medicinska sestra mora biti dostupna svoj djeci. Da bi nešto popravili stanje angažirali smo se za vrijeme školskih praznika i uz pomoć donacija lokalnih tvrtki preuredili kuhinju i 1 sobu kako bi bolje prilagodili prostor. Zahvaljujući donacijama, ova akcija nas je koštala samo 5.000,00 kuna što smo osigurali prodajom božićnih proizvoda. Inače se podrška odjeljenju Bonaći ovija kroz osnovnu djelatnost udruge koju financira grad Makarska iznosom od 104.000,00 kuna godišnje.

Vezano za promjene u organizaciji rada odjeljenja juraj Bonaći imali smo i prigovor i brojne rasprave s obitelji Janjiš: njihov prigovor odnosi se ukratko na to da se preveliki kapaciteti udruge angažiraju na podršci centu Bonaći i da bi bilo bolje da sami organiziramo dnevni boravak u koji bi bila uključena i druga djeca koja su sada u kućama. Ne protivimo se ovom prijedlogu, dapače, ali trenutno nemamo zahtjeva za uključenje druge djece. Bilo je tu i drugih prigovora i upita o financijskom poslovanju udruge. Danas je prigoda da svi zajedno prokomentiramo i brojke i sadržaj rada udruge.

U 2012. godini prvi put nam je odobren projekt zaklade Kajo Dadić „Park za nas“, pa smo sredstvima od 11.000,00 kuna uredili, ofarbali i ozelenili okoliš. U akciji su sudjelovali i volonteri Grawe osiguranja.

U toku ljeta tri tvrtke donatora pomogli su nam financirati školu plivanja: OTP Banka, Hoteli makarska i Park prirode Biokovo, pa je 8 djece 2-3 puta tjedno imalo organizirano plivanje. Na proljeće smo imali školu plivanja u zatvorenom – na bazenu, ali na žalost na zimu nismo nastavili zbog organizacijskih teškoća.  Prošle godine nam je odobren i projekt Prilazne rampe i škole plivanja za OSI, u partnerstvu s Gradom i sa Makarska, Hotelima Makarska i Hotelom Park, od strane Ministarstva turizma, ali je realizacija planirana u ovoj godini.

Tijekom 2012. godine održavali smo redovne kreativne radionice koje su uključivale brojne volontere. Radove s radionica izlagali smo i prodavali u gradu: Božićni sajam, Fiera Sv. Petra, Noć Kale large.. zatim na Sajmu MiD u Splitu…

Također smo prošle godine kroz program Javnih radova HZZ zaposlili 2 osobe, od toga 1 OSI.

Protekle godine smo konačno stavili u funkciju web stranicu www.sunce-udruga.hr  koju još treba dovršiti i doraditi. Posebno je aktivan naš FB profil i stranica udruge koju vodi naša Ivana Jelaš, koju također planiramo zaposliti kroz javne radove.

Podrška građana i privrede iskazuje se i kroz primljene donacija:  33.915,00 iznose donacije gospodarskih subjekata (najveća donacija Euroherca  u vrijednosti od 50.000 kn iskazana je u materijalu), dok su građani donirali 111.705,00 kn. Medijska popraćenost naših aktivnosti je odlična, te je općenito velika podrška lokalne zajednice našoj udruzi.

Nadamo se da će se ova podrška nastaviti naročito kroz zajednički projekt Kuće Sunca u 2013. Godini.

Odgovori